Chloor en Candida

Chloor kan je darmflora net als antibiotica compleet de kiem insmoren.
Decennia lang heeft chloor een belangrijke rol gespeeld voor de waterzuivering. Chloor doodt ziekteverwekkers zeer effectief maar geeft een duidelijke smaak aan het water. Het gebruik van chloor is vanaf 2005 niet meer toegestaan als primair desinfectiemiddel in Nederland, in plaats daarvan wordt als desinfectiemethode vaak gebruikgemaakt van ozon en in toenemende mate ultraviolet licht (UV). Om de effectiviteit van het chloor te verhogen wordt het ook wel in de vorm van chloordioxide gedoseerd. Tegenwoordig wordt voordat een nieuw drinkwaterleidingstelsel in gebruik wordt genomen, de buizen ontsmet met zilverperoxide - dit is veel effectiever dan chloor tegen micro-organismen en ongewenste biofilm. Nadat er in een laboratorium onderzochte watermonsters zijn goedgekeurd wordt het nieuw aangelegde net in bedrijf genomen.

Kans op blootstelling in Nederland aan chloor is kleiner dan in België
In tachtig procent van het Nederlandse drinkwater zit helemaal geen chloor. Sommige waterbedrijven gebruiken nog wel chloor bij de zuivering van oppervlaktewater, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. Bij bacteriële verontreiniging in het waterleidingnet, die plotseling kan optreden door een leidingbreuk of werkzaamheden aan de leidingen, kan chloor tijdelijk nodig zijn om eventuele ziekteverwekkende bacteriën te doden. In dat geval gaat het om zeer kleine doses, die absoluut niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is mogelijk dat je dit wel proeft.

Chloor kan aan een Candida-Infectie bijdragen 
In Nederland is de kans op blootstelling aan chloor dus niet zo groot. Maar in 20% van de huishoudens komt het dus nog wel voor, daarnaast kan het zijn dat je voor je werk weg bent of op vakantie, of woon je zelfs in het buitenland. Dat betekent dat als je kraanwater drinkt of doucht de kans heel groot is dat je open gesteld wordt aan chloor. Chloor kan ook één van de oorzaken van een Candida-Infectie zijn.
In de Verenigde Staten en in België is men er aan gewend dat het water naar chloor smaakt. Zij zijn zelfs van mening dat het water van goede kwaliteit is als het naar chloor smaakt.

Chloor in het water in Leeds
Afgelopen week (12 Maart 2012) was ik in Leeds voor het werk en tijdens het spoelen na het tandenpoetsen proefde ik een overduidelijke chloor smaak in het kraanwater van het hotel. De volgende dag tijdens de lunch in een goed gewaardeerde lunchroom in Leeds serveerden ze kannen water op tafel. Dat water kwam uit de kraan en niemand heeft er wat van gedronken omdat er chloor in zat. Een teken dat de meesten van ons al niet meer gewend zijn aan de smaak van chloor en het op natuurlijke wijze lieten staan, aangezien er in 80% van de huishoudens geen chloor voorkomt.

Waarom wordt dit chemische middel aan ons drinkwater toegevoegd?
Chloor is een zeer efficient desinfectiemiddel dat schadelijke organismen of bacterieën kan doden. Denk maar aan het chloor wat in zwembaden wordt gebruikt. Een uiterst effectief middel dus, maar het doodt ook vele bacterieën in je lichaam, waaronder de goede bacterieën die in je darmen een overgroei aan Candida voorkomen.

Hoe kan Chloor tot een Candida-Infectie leiden en schade aanbrengen in je immuunsysteem?
De goede bacterieën in je darmflora houden de Candida gistcel in toom en ondersteunen je spijvertering, ze vormen ook een belangrijk deel van je immuunsysteem. Deze goede bacterieën verdedigen je darmen om te voorkomen dat virussen en schadelijke bacterieën naar binnen komen. Een gezonde populatie van darmflora gebruiken voedinsstoffen snel en efficient, waarmee ze voorkomen dat kolonies van schadelijke organismen de brandstof krijgen waardoor ze groeien.

Lymfeweefsel bestaat uit cellen die helpen het afweersysteem van het lichaam (de immuunreactie) in stand te houden. Lymfeweefsel helpt het lichaam op allerlei manieren te beschermen tegen talrijke organismen (bacteriën, virussen,parasieten, schimmels) en lichaamsvreemde stoffen. Het lymfeweefsel in je spijsverteringsstelsel vormt meer dan 60% van je immuuncellen. Dit weefsel beslist welke bacterieën en elementen worden doorgelaten en welke uitgeschakeld moeten worden. Het functioneert als een barrière voor slechte bacterieën en als een transport voor goede elementen. Een andere rol die goede bacterieën spelen is door met dit deel van je immuunsysteem te communiceren, ze geven door vreemde micro-organismen te bestrijden.
Als chloor in je systeem komt, roeit het veel van je goede darmflora uit. Dit verstoort niet alleen je spijsvertering, misselijkheid gepaard gaande met een onbehaaglijk vol en opgeblazen gevoel, hierdoor kan de Candida Gistcel ongecontroleerd gaan woekeren en je immuunsysteem verzwakken.
Iedereen heeft kleine hoeveelheden Candida in zijn/haar systeem, deze worden netjes op hun plaats gehouden door goede bacterieën. Als je een gezond immuunsysteem hebet, dan zijn Candida Albicans cellen onschuldig. Maar als je weerstand een opdonder heeft gehad, kan de Candida gistcel zich vermenigvuldigen en in een schimmel veranderen. Dan heb je een overgroei aan Candida (Candida-Infectie), een situatie die je darmwand kan beschadigen, je immuunsysteem kan verzwakken en talrijke symptomen en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. 

Hoe kun je de inname van chloor voorkomen en/of verminderen?
De eerste stap om het contact met chloor te vermijden is te beginnen bij het water dat je drinkt. In Nederland is die kans vrij klein maar in België wordt er chloor gebruikt en als je in het buitenland woont heb je grote kans dat er chloor in het water zit.
In deze gevallen zou je een waterfilter op je kranen kunnen zetten. Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor maar het beste is een systeem die je hele watervoorziening filtert. Op die manier heb je niet alleen schoon drinkwater, het water dat je kookt, waarmee je doucht en je je kleding wast zal op die manier ook geen chloor bevatten.
Niet alle filter systemen verwijderen dezelfde chemicaliën. Praat eens met een goede vertegenwoordiger en doe zoek goed uit welk systeem het meest effectief chloor verwijdert.
Is een compleet waterzuiveringssyteem voor je huis te duur, zet dan individuele filters op je kranen.
Denk hierbij niet alleen aan de keuken, maar ook aan de kraan voor je douchekop, en je wasbakken.
Tijdens je vakantie en verblijf in het buitenland is de kans op chloor ook vele malen groter.

Je watervoorzienin is niet de neige bron van chloor. In wasmiddelen kan ook bleek zitten met chloor, kijk hiervoor op de lijst met ingrediënten. Kijk ook je andere schoonmaakmiddelen na. Waar mogelijk kun je het beste natuurlijke producten gebruiken die milder zijn voor jou en dat wat je schoonmaakt.
Zwembaden en jacuzzi's (vooral openbare) bevatten een hoge dosis chloor om bacteriën van andere gebruikers uit te schakelen. Probeer deze plekken zoveel mogelijk te vermijden. Een veel gezondere optie is een duik in de zee of ander natuurlijk water.

Als je op vakantie gaat of ergens bent waar de kans op chloor groter is, koop dan een flesje water.
Je zal nooit alle bronnen van chloor kunnen vermijden, maar hoe meer je kan vermijden, hoe sterker je immuunsysteem zal zijn en je een grotere kans hebt om Candida overgroei te verslaan. Candida overgroei is één van de vele gezondheidsproblemen die een overmatige blootstelling aan chloor kan veroorzaken. Dus als je een strict Candida dieet volgt, schimmelwerende producten en probiotica gebruikt en je nog steeds niet van je Candida-Infectie af bent, probeer dan eens je blootstelling aan chloor onder de loep te nemen.