Allergieën en Candida

Is Candida de Oorzaak van mijn Allergieën?
Als je last hebt van voedingsallergieën en voedingsintoleranties, zou dat best eens door een overgroei aan Candida kunnen komen. Het is vaak lastig voor diegenen die last hebben van Candida om het verband te leggen, maar de gluten en melkallergieën en intoleranties die ze vaak hebben zijn waarschijnlijk gerelateerd aan Candida.
Dit komt allemaal door het Leaky Gut Syndrome (lekkende darm), wat vaak wordt veroorzaakt door Candida overgroei. Het goede nieuws is dat er een aantal extra stappen zijn die je kan doorlopen om jezelf beter te maken, en miscchien zelfs onderweg een paar van je voedingsintoleranties weg te werken.

Wat is een Leaky Gut Syndrome?
Een leaky gut syndroom, betekent lekkende darm. Onverteerde voedingsstoffen hebben geleid tot een ontsteking van het slijmvlies en uiteindelijk tot het lekken van de dunne darm. Van een leaky gut syndroom voel je weinig tot niets. Mogelijk ook omdat je ook niet beter weet en van kinds af aan al klachten of vage buikpijn klachten hebt gehad, zoals afwisselend dunnere ontlasting (diarree) of brijige ontlasting tot te harde ontlasting (obstipatie). Maar je kunt ook maag- en darmklachten hebben, zoals: zuurbranden of het prikkelbare darmsyndroom (PDS).De cellen van onze dunne darm herstellen (regenereren) snel, iedere 120 dagen wordt een darmcel vernieuwd. Maar dit geldt dan wel alleen voor een gezonde darm.
Een gezonde darm is een darm, die weinig tot geen onverteerde voedingsstoffen bevat en die een gezonde darmflora heeft, die voorkomt dat in de darm een overwoekering van foute bacteriën, gisten en/of schimmels kan plaatsvinden.
Een gezonde darm heeft dus zeker een goede balans van de darmflora, de goede bacteriën. We hebben ongeveer 120 verschillende goede darmbacteriefamilies nodig in onze darm. Zo'n melkdrankje met maar één bacterie, meestal één lactobacillus of één bifidus, kunnen dus nooit de balans terug brengen. De reclame voor deze drankjes, zoals Yakult, Vivit, Danoontje, geven dus onjuiste informatie. Bij een kijkje in de darm (endoscopie) is een Leaky Gut niet waar te nemen. Alleen wanneer er een stukje darm wordt weggenomen (biopt) en onder de microscoop wordt gelegd, kan de onderzoeker de 'gaten' zien en kan een Leaky Gut syndroom worden vastgesteld. Echter zo'n onderzoek, van een stukje darm wegnemen en het laten onderzoeken wordt uiteraard alleen gedaan, indien er een medische noodzaak is.


Hoe ontstaat een Leaky Gut Syndrome?
Het kan zich door verschillende oorzaken voordoen, sterke laxeermiddelen, kruiden en teveel koffie. Als je Candida hebt is een overgroei hieraan vaak de oorzaak. Tijdens een overgroei aan Candida hechten de gistcellen  zich aan de darmwand, ze perforeren zichzelf vervolgens een weg door je darmwand heen in je bloedstroom. Candida gistcellen en voedselbestanddeeltjes komen nu in je bloedsomloop. Ze ontlokken een sterke immuun reactie van je lichaam en activeren een ontsteking van je darmwand. Dit zijn deeltjes die niet thuishoren in je bloed, daarom reageert je immuunsysteem snel om ze af te breken door speciale immuuncellen te sturen doe bekend staan als macrofagen. Je immuunsysteem vormt antistoffen die klaar zijn om de volgende keer dat het deze macrofagen tegenkomt. Als je vervolgens weer dit voedingsbestanddeel eet wordt er een immuun reactie geactiveerd. Deze overgevoeligehid van het immuunsysteem is een teken van hoe allergieën ontstaan.

Wat verontrustender is, is dat deze allergische reacties druk uitoefenen op je bijnieren en je immuunsysteem, juist de delen van je lichaam die de Candida-Infectie moeten bestrijden. Dus het is heel belangrijk om je lekkende darm onder controle te krijgen, het kan anders leiden tot een nog ergere overgroei aan Candida.

Hoe behandel je een Leaky Gut Syndrome?
Een Leaky Gut Syndrome is te genezen met de juiste voeding. Een voedingsallergie kan een symptoom zijn van de relatie tussen Candida en een Lekkende Darm, dus je moet de onderliggende oorzaak behandelen. Het is belangrijk om het Candida Dieet aan te houden om je overgroei aan Candida te verminderen en om je darmwand weer aan te sterken.
Maar er zijn een paar andere dingen die je eerst kan doen voordat je hier mee begint.

Voedingsmiddelen die je moet vermijden
Er zijn een paar dingen die je moet vermijden, omdat ze extra stress op je darmwand leggen en de ontsteking verergeren.
Vermijd sterke laxeermiddelen
Vermijd het eten van sterke kruiden
Vermijd caffeïne

Vezels
Verhoog je inname van oplosbare vezels. Deze zorgen ervoor dat afvalstoffen sneller door je darmen vervoerd worden en verlagen de kans dat het in je bloedsomloop gaat lekken. Groenten (vooral rauw of kort gestoomd), bonen en bessen bevatten veel goede vezels.

Voeding Roteren
Een andere techniek is om je voeding te roteren. Dit zogenaamde rotatie dieet houdt simpelweg in dat je een aantal dagen overslaat voordat je het zelfde voedingsmiddel weer eet. Je kan bijvoorbeeld allergies zijn voor granen maar dat kun je beter handelen als je ze alleen om de vier dagen eet. Dit geeft je immuunsysteem een pauze en verlaagt de kans op het opbouwen van extra voedingsintoleranties.