Wat is de oorzaak van Candida?

Iedereen heeft Candida. Het is een micro-organisme die zich in je darmflora bevindt en onderdeel is van je spijsvertering en je helpt gezond en fit te blijven. Als mensen het over Candidiasis of Candida Albicans asl ziekte hebben, dan praten ze over de overgroei aan Candida in je lichaam. Dus als Candida niet iets is wat je als een virus kan behandelen, wat is dan de oorzaak van een overgroei aan Candida?
Candida wordt nog niet zo lang erkend door de medische gemeenschap, daardoor is er beperkt wetenschappelijk onderzoek beschikbaar. Maar over het algemeen is men het erover eens dat de oorzaak te vinden is in een aantal medische- en levensstijlfactoren.

Door onder andere een antibiotica kuur, de aanwezigheid van parasieten, een langere periode van stress of een voedingspatroon wat vooral bestaat uit koolhydraat rijke maaltijden en geraffineerde suikers kan je immuunsysteem verzwakken. Deze factoren stimuleren de groei van de schimmel. Ze doden namelijk een hoop goede bacteriën in je darmflora. Dit creëert voor Candida een ideaal milieu om de macht over te nemen. Deze gistcel gaat draden vormen. Men spreekt dan van een schimmel. Deze schimmeldraden zijn zo sterk dat ze zich door je darmwand kunnen perforeren. Zo komt Candida ook in je bloedbaan terecht en verspreid zich zo naar andere delen van je lichaam. Er ontstaat op deze manier lekkage en een lek van de Candida Albicans uit zich in een reeks van verschillende symptomen. Snel uitgeput raken na een handeling, een sterk toegenomen slaapbehoefte, winden, huiduitslag op rond je ogen, handen, tenen, vaginale jeuk, maar ook als eczeem plekken aan de binnenkant van je elleboog, in je knieholtes, op je buik, anale jeuk, intoleranties en allergieën, ga zo maar door.

Terwijl het zich verspreidt vormt het giftige afvalstoffen die grote schade veroorzaken aan je lichaamsweefsel, organen en immuunsysteem. De voornaamste afvalstof van gistcel activiteit is Acetaldehyde, een giftige stof die de activiteit van vrije radicalen stimuleert. Acetaldehyde wordt door de lever omgezet in ethanol (drinken van alcohol). Sommige mensen geven aan dat ze voelen alsof ze een kater hebben samen met vermoeidheid door de hoge hoeveelheden ethanol in hun systeem.

Het gevolg is een (chronische) Candida-infectie ook wel bekend als Candidiasis.
In sommige gevallen is een Candida schimmelinfectie zeer hardnekkig en steekt steeds opnieuw de kop op.
Het kan heel vervelend zijn (jeuk) en (vaak) terugkomen.
Een Candida infectie is een veel voorkomend en onderschat probleem dat verantwoordelijk kan zijn voor maanden tot zelfs jaren van chronische klachten.

Candida en Antibiotica
De voornaamste boosdoener voor een uitbraak van Candida zijn antibiotica. Een antibiotica kur doodt niet alleen slechte maar ook goede bacteriën die in je darmen leven. Hierdoor wordt je lichaam weerloos tegen slechte bacteriën en schimmels, zoals Candida gistcellen die  zich snel kunnen vermenigvuldigen in je dunne darm en daardoor problemen kan veroorzaken. Natuurlijk zijn er momenten dat je antibiotica moet nemen, maar het wordt door artsen ook wel te pas en te onpas voorgeschreven, zoals voor keelpijn of een verkoudheid. Kijk goed of er geen andere mogelijkheid is om je situatie te behandelen. Een verkoudheid of griep kan al een heel stuk verbeteren door een vers gemaakte kippensoep, en wat meer verse groenten zoals rode paprika. Als je toch aan de antibiotica moet zorg er dan voor dat je een goede probiotica neemt gedurende en na de kuur om de goede bacteriën in je darm weer aan te vullen.
Om de impact van de blootstelling aan antibiotica te reduceren kun je zo veel mogelijk biologische voeding (met name vlees en groenten) kopen. Voor het vee wordt namelijk veel antibiotica gebruikt om de sterftecijfers zo laag mogelijk te houden en de verdiensten zo hoog mogelijk. Deze antibiotica komen ook terug op jouw bordt in de vorm van een kipfilet of biefstuk, een gebakken ei of in je glas melk. Er is dus niet eens een voorgeschreven antibiotica kuur van je huisarts nodig, je krijgt het al 'gratis' door in je eten en drinken.

Candida en je Voedingspatroon
Verslaafd aan suiker? Ons moderne dieet is één groot feestje voor Candida, omdat het een gist is die suiker nodig heeft om zich te vermenigvuldigen en te gedijen. Dat houdt in: de suiker zelf, voedingsmiddelen die suiker bevatten en ook voedingsmiddelen die zich in suiker omzetten. Geraffineerde koolhydraten zoals bewerkt voedsel met wit meel, andere geraffineerde granen zoals brood en alcohol dragen allemaal bij aan de groei van Candida.
Een gezond immuunsysteem houdt Candida in toom. Maar een voedingspatroon dat rijk aan suiker is, zet een hoge druk op je immuunsysteem, waardoor het kwetsbaar wordt en Candida gistcellen hoogtij vieren.  Schimmel- en gisthoudende voeding kunnen ook het beste worden vermeden, zij kunnen ook de Candida symtpomen verergeren. Denk aan sauzen, koffie, champignons, schimmelkazen, brood met gist.

Candida en de Pil
Een uitbraak van een Candida overgroei kan ook aan de pil liggen. De maag is een zeer delicaat orgaan en bevat een mix van micro-organismen en gisten die helpen bij het verwerken en verteren van je voeding. Ze zijn afhankelijk van een goede balans aan scheikundige stoffen, maar deze balans kan door een hormonale verandering die door de pil wordt veroorzaakt verstoord worden. Waardoor Candida kan gaan groeien. Oestrogeen, het belangrijkste ingrediënt in de pil staat bekend om het stimuleren van de groei van gist. Als je bewijs wil van hoe dit kan gebeuren, kijk dan maar eens hoeveel vrouwen regelmatig een vaginale schimmelinfectie hebben terwijl ze aan de pil zijn. Een ander voorbehoedsmiddel die ook de groei van Candida veroorzaakt is het spiraaltje. Dus wees voorzichtig bij het kiezen van een voorbehoedsmiddel.

Candida en Stress
Stress kan op twee verschillende manieren van invloed zijn op je lichaam. Door beiden kan er een overgroei aan Candida ontstaan. Eén van de eerste reacties van je lichaam op een stress situatie is het afscheiden van Cortisol, een hormoon dat druk legt op je immuunsysteem en je bloedsuikerspiegel verhoogd. De Candida gistcel voedt zich op de extra suiker toename, terwijl je verzwakte immuunsysteem machteloos is om het tij te keren. Candida neemt snel de macht over de gebalanceerde mix van micro-organismen in je dunne darm.
Een langdurige stress situatie  kan je bijnieren verzwakken die een heel belangrijk deel vormen in je immuun systeem. Deze kleine organen scheiden hormonen af die verschillende stelsels in je lichaam reguleren. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het hormoon adrenaline. Als je uitgeputte bijnieren hebt, voel je je constant vermoeid en zulje merken dat je waarschijnlijk vaker koffie drinkt, een redbull neemt en/of meer snacks tussendoor eet om het gevoel te houden wakker te blijven. Je immuun systeem verzwakt daardoor, je hebt geen weerstand meer waardoor je niet normaal kunt reageren op micro-organismen als Candida.

Chloor en Fluoride
Zowel chloor als fluoride verwijderen goede bacteriën in je darmen. Dit verwakt je immuun systeem en zorgt ervoor dat een klein aantal Candida gistcellen zich in je darmen gaan nestelen en zo kunnen uitgroeien tot een plaag. Lees meer op de pagina over Chloor en Candida.

Kwik in je vullingen
Zilveren amalgaam vullingen bevatten minstens 50% kwik en dit is giftig voor je lichaam. Kwik deeltjes en damp worden terwijl je kauwt en je tanden poetst in je lichaam afgescheiden. Kwik verzwakt je immuunsysteem en kan de oorzaak zijn van veel gezondheidsproblemen. Eén daarvan is Candida. Kwik lekt uit je vullingen en doodt goede bacteriën in je darmen waardoor Candida zich kan vermenigvuldigen. Als je het je kunt veroorloven laat de zilveren vullingen dan uit je gebit halen en vervangen door composiet.

Candida en Diabetes
Candida is één van de vele aandoeningen die Diabetes kan veroorzaken. Vooral vrouwen met diabetes zijn gevoelig voor een schimmelinfectie. Een verhoogde bloedsuikerspiegel voedt de Candida gist, waardoor het kan groeien en snel de boel van andere micor-organismen in je darmen overneemt.

Candida, Parasieten en Wormen
Wormen en parasieten kunnen in je darmstelsel komen, waar ze verstoringen veroorzaken onder de goede bacteriën en Candida kan groeien. Deze parasieten (wormen zijn parasieten) zijn een veel voorkomend verschijnsel in mensen in veel delen van de wereld. Ironisch genoeg ontwormen we onze huisdieren regelmatig, maar doen we dat bij onszelf zelden.
Bronnen van Wormen en Parasieten
Parasieten worden vaak in vervuilde watervoorzieningen aangetroffen, vooral in minder ontwikkelde delen van de wereld. Drink daarom geen water uit de kraan uit meren en rivieren in onderontwikkelde landen.
Door de populariteit van sushi, ceviche, steak tartar en medium/rare biefstuk en burgers zijn de besmettingen met wormen aanzienlijk toegenomen. Zorg ervoor dat je vlees en vis goed gaar zijn.
Van huisdieren kun je ook wormen krijgen, dus zorg ervoor dat je ze regelmatig ontwormt en deel geen eten met ze van je bord!

Symptomen van Wormen en Parasieten
Voortdurend honger
Anale jeuk
Opgeblazen
Vermoeidheid
Diarree
Slechte adem
Onrustig slapen

Meer informatie staat in het artikel Candida en Parasieten.