Candida in de Mond

Een Schimmelinfectie in je Mond
Candida is een familie van gisten die kunnen voorkomen op de huid en de slijmvliezen. De meest voorkomende Candida soort is de Candida Albicans. Een Candida-Infectie doet zich niet alleen in de mond voor maar ook op andere gebieden zoals luier uitslag bij baby's of vaginale schimmelinfecties bij vrouwen. Iedereen kan last hebben van Candidiasis in de mond maar het komt vaker voor bij peuters, ouderen en mensen men een lage weerstand.

De symptomen zijn makkelijk te herkennen maar het is niet zo makkelijk om de infectie te behandelen. Mensen ervaren dat de orale candidiasis vaak terugkomt todat de onderliggende Candida overgroei wordt behandeld. Als aanvulling op het Candida Dieet zijn er een aantal natuurlijke remedies die kunnen helpen. Je kunt een schimmelwerende mondspoeling maken van verschillende etherische oliën die zowel de Candida schimmel uit de weg ruimen en je adem frisser doen ruiken. Oil pulling is een therapie afkomstig van de Ayurveda die ook effectief is in het verwijderen van gist in je mond en de afvalstoffen van Candida. 

Hoe ziet een Candida-Infectie in de mond eruit?
Bij meer dan de helft van de bevolking komt candida albicans in de mond voor. Deze aanwezigheid van gisten hoeft geen klachten te geven. Wanneer de candida zich echter sterk kan vermenigvuldigen kunnen wél problemen ontstaan.

De symptomen van Candidiasis in je mond zijn makkelijker te herkennen dan een Candida overgroei in je darmen. Orale Candidiasis kan zich snel ontwikkelen, om zich vervolgens in een lange chronische infectie te nestelen als het niet behandeld wordt.
De voornaamste symptomen zijn kleine witte plekjes die je opmerkt onder je tong of in je wangen. Ze kunnen zich ook verspreiden naar je gehemelte en je tandvlees. Onder de witte plekjes zit een gevoelige rode plek die kan gaan bloeden als je het witte eraf gaat halen of een pijnlijk en schrale plek achterlaat. Deze vorm wordt acute pseudomembraneuze candidiasis genoemd.

Soms staan de witte plekken niet op de voorgrond, maar rode gladde afwijkingen van de tong en de slijmvliezen. Deze vorm van candidiasis is vaak bijzonder pijnlijk.
Een candidainfectie kan ook ontstaan 'bovenop' een andere aandoening van de mondholte zoals bijvoorbeeld lichen planus, kloofjestong, haartong of leukoplakie (een voorstadium van kanker in de mond).

Candida kan zich ook vestigen in de mondhoeken. Dit wordt ook wel mondhoekeczeem of perlèche genoemd. Je mondhoeken kunnen rood worden en zelfs uitscheuren. Sommige mensen ervaren ook pijn bij het slikken. Dit is een teken dat de infectie zich heeft uitgebreid naar je slokdarm. Als de infectie zich verder ontwikkeld kun je ook koorts krijgen.


Hoe onstaat Candidiasis in de mond?
De candidagist die in kleine hoeveelheden geen klachten geeft kan zich gaan uitbreiden als de omstandigheden daar gunstig voor zijn. In zijn algemeenheid gaat het dan om een verminderde weerstand door een lokaal probleem in de mond of een verminderde algemene weerstand.

Voorbeelden van systemische oorzaken zijn:
Ernstige aandoeningen die de algemene weerstand kunnen verlagen zoals kanker en AIDS.
Medicatie die een vermindering van de weerstand kunnen veroorzaken zoals bepaalde soorten chemotherapie.
Behandeling met antibiotica
Een ernstig tekort aan vitamine B of ijzer

Voorbeelden van lokale problematiek zijn:
Slecht passend kunstgebit (beschadiging van het slijmvlies)
Inhalatie van corticosteroïden (bijvoorbeeld bij astma)
Intubatie (bijvoorbeeld tijdens een langdurige operatie of opname op de Intensive Care afdeling)
Roken

Slechte adem en Candida
Als je last hebt van Candidiasis in je darmen kun je ook een slechte adem krijgen. Om hiervan af te komen is het belangrijk om het Candida Dieet te volgen, De problemen in je darmen moeten eerst opgelost worden, dan gaat je slechte adem ook weg.

Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van candidiasis van de mond. Bij hen is niet altijd een directe oorzaak aan te wijzen. Bij kinderen wordt een candidainfectie van de mond ook wel spruw genoemd.

Hoe wordt orale Candidiasis behandeld?
De eerste stap in het behandelen van een Candida-Infectie in je mond is door je 'chronische' Candidiasis aan te pakken. Deze schimmelinfectie is de oorzaak van de overgroei aan Candida in je mond. Door de verschillende stadia van het Candida Dieet te doorlopen kun je beide problemen oplossen. Dit betekent goede probiotica, een aantal schimmelwerende middelen en een strict Anti Candida Dieet.

Je huisarts zal Candida bestrijden met speciale anti-gist medicijnen. De arts kan kiezen tussen een lokale behandeling (met mondspoeling of orale gel) en een systemische behandeling (met pillen).
Voorbeelden van anti-gist medicijnen zijn fluconazol, itraconazol, miconazol en ketoconazol.
Vanzelfsprekend is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan het zo goed mogelijk bestrijden van de oorzaak van de gistinfectie!

Het kan zijn dat je liever voor de mildere natuurlijke optie wil gaan. Deze natuurlijke remedies zullen je symptomen verlichten van orale Candidiasis maar ze behandelen niet de oorzaak. Voor welke optie je ook kiest, doe het altijd samen in combinatie met een behandel plan voor je Candida.

Etherische oliën
Voeg 2-3 druppels pepermunt olie toe aan water en je hebt een mondspoelmiddel dat de Candida in je mond verwijderd en je ook een frisse adem geeft. (Kruize)munt olie is een andere etherische olie die hetzelfde effect heeft. Je kunt ook een combinatie van etherische oliën maken.
Voeg een paar druppels tea tree, lavendel en kamille olie toe aan water. Mix het mondspeolwater door je mond zoals je dat ook bij een normaal mondspoelmiddel zou doen en zorg ervoor dat je het uitspuugt en niet inslikt.
Deze mondspoelwaters zijn mild voor je lichaam en je kunt ze een paar keer per dag gebruiken. Nadat je infectie in je mond is verdwenen kun je hier ook mee doorgaan, om te voorkomen dat het weer terugkomt.

Oil pulling oftewel je mond met olie spoelen
Hoe kan olie door je mond spoelen helpen bij een Candida overgroei in je mond?
Oil pulling betekent zoveel als het trekken en duwen van olie tussen de tanden en in de gehele mondholte. Je neemt dus een soeplepel olie in de mond en begint dan de mond als het ware te spoelen met de olie. Je stuurt de olie daarbij onophoudelijk je hele mondholte rond en zuigt, perst, kauwt, trekt en beweegt de vloeistof ook tussen alle kieren en spleten van je tanden. Dit hou je ongeveer vijftien tot twintig minuten vol. In het begin voelt de olie aan als een stugge, gladde, moeilijk te hanteren massa in je mond. Maar naarmate de minuten verstrijken ervaar je hoe ze zich vermengt met speeksel en steeds dunner wordt. Vermijd het inslikken van olie want na de vermelde tijd zit ze vol bacteriën die niet naar binnen maar naar buiten moeten.

Zo werkt oil pulling
Terwijl de olie je mondholte en tanden rondgaat, wordt de stofwisseling geactiveerd. De olie neemt micor-organismen zoals Candida gistcellen op. En dit enkel gedurende de tijd dat de olie in de mondholte beweegt. Die verhoging van de stofwisseling zorgt ervoor dat het lichaam sneller en grondiger gifstoffen elimineert die via de slijmvliezen in het speeksel belanden. Speeksel dat zich vermengt met de olie en bij het uitspuwen het lichaam verlaat. Op die manier kunnen gelijktijdig individuele cellen, lymfeknopen en meer complexe weefsels zoals interne organen, genezen worden.

Gebruik kokosnootolie, deze olie bevat caprylzuur, dit is een schimmelerend middel wat tijdens het spoelen ook de Candida gistcellen verwijderd.

Zie ook
6 manieren om Candida in je Mond te behandelen