Zuur of Basisch met Candida

Het onderwerp zuur of basen en een overgroei aan Candida zorgt altijd voor verwarring. De PH waarde van je lichaam zou 7.4 moeten zijn (licht basisch), maar er zijn goede redenen waarom je je maag zuurder moet maken om de Candidiasis uit te roeien.
Wat één deel van je lichaam nodig heeft kan heel anders zijn dan wat het andere deel van je lichaam nodig heeft. Dit zie je terug in je PH waarden, je bloed dient licht alkalisch (basisch) te zijn, maar je spijsvertering heeft maagzuren nodig om goed te functioneren. Je maag is in normale staat ook zuurder dan andere organen. De juiste PH waarde in je maag behouden is één van de meest belangrijke dingen die je kan doen om je Candida overgroei te verminderen.
Candida gist houdt van een alkalisch milieu, die vaak door een antibiotica kuur of een overmatig alkalisch dieet in stand wordt gehouden. Eén van de doelen van het Candida Dieet is om de zuurtegraad van je maag weer op het juist niveau te brengen. De juiste aanpassingen in je voedingspatroon en een goede probiotica kunnen daarvoor zorgen.

Zuur en basen evenwicht in je lichaam
Je kan via verschillende bronnen hebben vernomem dat je lichaam licht alkalisch of licht zuurvormend moet zijn, maar het feit blijft dat je daardoor een zeer gecompliceed onderwerp versimpeld. De gemiddelde PH waarde van je bloed ligt tussen de 7.35 en 7.45, dat is licht alkalisch. Maar de verschillende organen in je lichaam vrage allemaal om verschillende PH waarden om efficient te werken. Je maag bijvoorbeeld heeft een zuur mileu nodig om goed te werken, deze heeft dan ook de hoogste zuurgraad in je lichaam (een PH waarde die tussen de 1 en 2 ligt). Zelfs in je bloedsomloop is er variatie, bloed dat rond je maag heeft gecirculeerd heeft een lagere PH waarde dan bloed dat in andere delen van je lichaam circuleert.
Er zijn dieten die een basen evenwicht speciaal aanbevelen. Denk bijvoorbeeld aan The Ph Miracle en The Alkaline Diet. Ze beweren dat een alkalisch dieet vermoeidheid helpt voorkomen, gewichtsverlies tot stand brengt, de sterkte van je botten verbeterd en kanker helpt voorkomen. Er zijn maar weinig wetenschappelijke onderzoeken die deze mening onderbouwen en de PH waarde van je bloed nog alkalischer maken kan zelfs gevaarlijk zijn. Het resulteert in alkalosis, met symptomen die variëren van handtrillingen tot spasmen van de spieren. Als je Candidiasis hebt is het met name belangrijk om te weten dat een alkalisch milieu in je maag juist een voedingsbodem is voor je overgroei aan Candida.

Waarom voedt Candidiasis zich op een alkalsich milieu?
Een overgroei aan Candida voedt zich op een toegnomen alkalisch milieu (verminder zuurvorming) in je maag en je darmen. Daarom zijn zuurvormende probiotica zoals acidophilus zo effectief zijn in het vertragen of zelfs terugdraaien van overgroei, en waarom caprylzuur zo'n effectief schimmeldodend middel is. De maag heeft zich ontwikkeld in een natuurlijk zuur milieu dat ons beschermd tegen micro-organismen als Candida.
Dus als je begint om je Candida overgroei te behandelen dien je deze zuurgraad te behouden. Candida houdt niet alleen van een basisch milieu, het zorgt er ook voor dat de zuurgraad van je darmen lager wordt.
Eén van Candida's bijproducten is ammoniak, een alkalisch gas dat wordt gevormd als Candida Albicans suiker fermenteert in je darmen. Ammoniak verhoogd het alkalisch niveau van je spijsvertering en kan zelfs de groei van andere schimmels in je lichaam stimuleren.
Ht zure milieu in je maag en je darmen is erg belangrijk, het is je eerste verdedigingslinie tegen micro-organismen die in je spijsvertering huizen. Uit een studie uit 2001 (klik hier om het te lezen) blijkt dat capryl en laurine zuur actief zijn in het uitroeien van Candida Albicans en dat ze daarom gunstig zijn in het behandelen van infecties die door micro-organismen veroorzaakt worden. Eén van de meest populaire en effectieve schimmeldodende middelen voor een overgroei aan Candida is capryl zuur. Uit onderzoek blijkt dat kokosnootolie, dat capryl- en laurinezuur bevat ook een effectief schimmeldodend middel is.

Probiotica
Zo komen we aan bij een heel belangrijk deel van je Candida behandeling: probiotica. Eén van de redenen waarom probiotica zo effectief zijn in het behandelen van Candida is omdat ze kleine hoeveelheden melk- en azijnzuur produceren. Dit helpt om de PH waarde in je darmen weer in balans te brengen en de zuurgraad te herstellen die nodig is om de Candida overgroei in te tomen. Eén van de meest voorkomende redenen waarom een Candida overgroei plaatsvindt is omdat een antibiotica kuur de zuurvormende bacteriën in je maag heeft gedood, waardoor het milieu basisch wordt en Candida hoogtij gaat vieren. Als je het niet fijn vindt om supplemente te slikken kun je ook probiotische voeding eten. Hierover lees je onderaan dit artikel meer.

Hoe wordt je maag te alkalisch?
Er zijn een aantal redenen waardoor je maag te alkalisch wordt. De meest voorname oorzaak zoals juist vermeld is een antibiotica kuur. Antibiotica ruimen niet alleen slechte bacteriën uit de weg maar ook de goede bacteriën. Hierdoor ruimen ze competitie uit de weg voor Candida en ze nemen de bron weg die de zuurgraad in je maag op peil houdt. Deze bron zijn vriendelijke bacteriën die kleine hoveelheden melk- en azijnzuur produceren om de zuurgraad in je maag te beheren. Als deze dus door antibiotica worden uitgeroeid, wordt je maag minder zuur, meer basisch, en wordt een perfect milieu gecreëerd voor de Candida om te groeien en je darmen over te nemen.
Je voedingspatroon kan een ook een bijdrage leveren. Het meeste fruit is erg basisch, dus als je er teveel van eet wordt je maag te basisch. Daarnaast is er nog een andere reden waarom je voorzichtig moet zijn met je fruitinname, fruit bevat grote hoeveelheden suiker die je Candida overgroei voeden.
Er is nog een reden waardoor je maag minder zuur kan zijn dat niet komt door je voedingspatroon of iets anders wat je hebt gedaan. Het is en feit dat de zuurgraad van je mag met het ouder worden afneemt, dus hoe ouder we worden, hoe gevoeliger we zijn voor een overgroei aan Candida. Een studie toonde dat de zuurheid van de maag vertraagd met bijna 180mg/u van 11-20 jarigen, tot 50mg/u van 61-70 jarigen. Dat is een verlaging van bijna 70%.

Hoe kun je de zuurgraad van je maag herstellen?

Antibiotica alleen bij noodzaak
Neem alleen antibiotica als het echt noodzakelijk is. Natuurlijk zijn er momenten dat je antibiotica echt nodig hebt, ze kunnen redders in nood zijn, maar let er wel op dat je dokter niet te makkelijk een recept voor antibiotica uitschrijft en wees niet bang om ergens anders een second-opinion te vragen. Als je toch een antibiotica kuur moet nemen zorg er dan voor dar je probiotica supplementen tegelijkertijd neemt, zo hou je de balans van je darmflora en voorkom je dat je maag te alkalisch wordt.

Probiotica
Probiotica is één van de beste manieren om de zuurgraad van je maag weer te herstellen.

Vitamine C, B6 en B12
Er zijn ook vitaminen die kunnen helpen de balans van de zuurgraad van je maag te behouden. Vitamine C, ook wel bekend als ascorbine zuur, is een goed supplement en helpt tevens je immuunsysteem en bijnieren een boost te geven. Van vitamine C kun je een vrij hoge dosis nemen en het is een nuttige aanvulling in je Candida behandeling. Vitamine B (specifieker B6 en B12) helpen met de productie van zoutzuur in de maag. Je kunt hiervoor een vitamine B-Complex nemen.

Probiotische voeding
Je voedingspatroon is ontzettend belangrijk in welke behandeling voor Candida je ook kiest. Probiotica voeding zoals zuurkool, yoghurt (denk aan geitenyoghurt, schapenyoghurt, geitenkwark, biogarde en yomio) en kefir moeten een dagelijks deel van je routine zijn. De goede bacteriën in deze probiotica voeding laten melk- en azijnzuur los in je maag, waardoor ze de zuurgraad in zowel je maag als je darmen verhogen. Mocht je je afvragen of de bacteriën het helemaal redden om in je darmen te komen, wees gerust, een studie uit 2006 (klik hier om het te lezen) toonde aan dat de bacteriën in yoghurt er helemaal doorheen komen.
Tot slot zijn er een paar dingen die je moet vermijden. Antibiotica heb ik al eerder vermeld, maar maagzuurremmers dien je ook te vermijden. Alles wat de zuurvorming inje maag probeert te remmen of verlagen kan helpen om Candida overgroei te bevorderen. 

Geitenmelk producten beter dan koemelk
Bij je keuze voor yoghurt is het verstandiger om voor geitenmelkproducten te kiezen. Lees hier een goed artikel om dat te onderbouwen, 6 redenen waarom geitenmelk beter is dan koemelk