Uitputting van de Bijnieren en Candida

Ben je moe en uitgeput? Heb je moeite om 's ochtends uit bed te komen? Incapabel om alle dingen te doen die van je gevraagd worden en voel je je volledig opgebrand? De kans is groot dat jij ook tot de mensen met deze gezondheidsklachten behoort; wetenschappers schatten dat zo’n zestig tot tachtig procent van de westerse bevolking hier last van heeft. De grote boosdoener? Hypoadrenia, ook wel uitgeputte bijnieren genoemd. Het goede nieuws is dat een paar simpele stappen al kunnen leiden om de gezondheid van je bijnieren weer aan te sterken. 

Candida Albicans en Uitgeputte Bijnieren
Een oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien als oorzaak van je uitgeputte bijnieren is Candida Albicans. Candida Albicans kan zich aan bijnier hormomen hechten waardoor je bijnieren niet meer optimaal kunnen werken en uitputting van je bijnieren ontstaat. De gezondheid van je bijnieren is gelinkt aan zowel je immuunsysteem als aan je spijsvertering. Ongezonde bijnieren zwakken je immuunsysteem af en je verdediging tegen Candida.  Het is van groot belang om de gezondheid van je bijnieren weer een boost te geven en gezond te houden in de strijd tegen een overgroei aan Candida. Wat is bijnieruitputting?
De bijnieren zijn als twee kapjes gelegen op de nieren en spelen een grote rol in het endocrien (hormonaal) systeem. Ze produceren meer dan vijftig hormonen, waaronder adrenaline (epinefrine), noradrenaline, cortisol, DHEA (dehydroepiandrosteron), progesteron en testosteron. Ze zijn daarmee onder andere verantwoordelijk voor onze energieproductie, water-zoutbalans, bloeddruk, metabolisme, hartslag, leverfunctie, het immuunsysteem, bloedsuikerspiegel, vetopslag en hoe we omgaan met stress.

Je bijnieren kunnen onder andere uitgeput raken na een lange periode van stress. Stress zorgt ervoor dat de bijnieren adrenaline aanmaken, het hormoon van je lichaam voor noodsituaties. Als dit iedere keer weer voorkomt (bijvoorbeeld door het geregeld drinken van koffie), dan raken je bijnieren uiteindelijk uitgeput en kan het lichaam niet meer omgaan met stress.
Bijnieruitputting James L. Wilson
Bijnieruiputting en Candida


Lees meer over Bijnieruitputting
Wil je meer informatie over bijnieruitputting dan kun je het boek
Bijnieruitputting van James L. Wilson eens proberen. Hierin wordt op een heldere manier uitgebreid over bijnieruitputting geschreven.


Wat is de oorzaak van bijnieruitputting?
Bijnieruitputting wordt voornamelijk veroorzaakt door een lange periode van stress. Maar dat hoeft niet persé werk gerelateerde of lichamelijke stress te zijn. Alles wat je lichaam of interne gestel onder stress zet kan ook bijnieruitputting veroorzaken. Hier vallen koffie en andere stimulerende middelen ook onder.
Caffeïne is de voornaamste oorzaak van bijnieruitputting, omdat het een hoop stress op je bijnieren zet. Je kopje koffie 's morgens kan je wel even wakker maken en je energie geven, maar dat komt doordat het 't hormoon adrenaline vrijmaakt in je bijnieren.Dit is de 'verkeerde' vorm van energie omdat het op de lange termijn niet duurzaam is voor je lichaam. Geregelde koffiedrinkers ondervinden dat ze steeds sterkere koffie nodig hebben om dezelfde buzz te krijgen, waardoor ze iedere keer hun bijnieren onder grotere stress zetten.
Ons eetpatroon zorgt ervoor dat het lichaam onder constante stress staat, omdat het keer op keer de strijd aan moet gaan met kunstmatige voedingsstoffen die, wanneer het lichaam hier niet op zou reageren, schade kunnen toebrengen aan onze organen.
Emotionele en lichamelijke stress kunnen ook een oorzaak zijn. Een ongelukkige relatie, een baan waarin je onder veel druk staat of het niet naar je zin hebt, een pasgeboren baby die je wakker houdt, dit kunnen allemaal factoren zijn die je bijnieren kunnen verzwakken.

Hoe kun je bepalen of je last hebt van bijnieruitputting?
Waarom heb je hier nog nooit van gehoord wanneer je naar de dokter ging? Want die kans is groot. Simpel: op medische opleidingen wordt geleerd te zoeken naar extreem disfunctioneren van de bijnieren, wat tot de diagnose van de Ziekte van Addison (extreem weinig cortisolaanmaak) of het Syndroom van Cushing leidt. Om deze diagnoses te stellen, wordt het ACTH-niveau (een hormoon uit de voorkwab van de hypofyse, onmisbaar voor de instandhouding en de functie van de bijnierschors) in beide gevallen in het bloed gemeten. Alleen bij hele extreme gevallen wordt deze diagnose gesteld.

Het is heel moeilijk om bijnieruitputting als diagnose te stellen omdat de symptomen zo lastig zijn vast te pinnen (er ziijn namelijk een hele hoop symptomen). Het meest voorkomende symptoom is vermoeidheid en een gebrek aan ethousiasme. Mensen die eraan lijden geven aan dat ze moeite hebben om wakker te worden en uit bed te komen en dat zelfs koffie een beperkt effect heeft. Ze vallen vaak terug op steeds sterkere, grotere porties caffeïne, frisdranken of snacks om wakker en energiek te blijven. Maar op de lange termijn gaat dit tegen je werken.
Helaas wordt bijnieruitputting maar door een handjevol artsen herkend en de tendens is er om de symptomen te behandelen en niet de onderliggende oorzaak.

Uitputting van je bijnieren zorgt voor een bepaald energiepatroon:
Je hebt moeite om 's ochtend uit bed te komen
Je voelt je wakkerder na zes uur 's avonds.
Je drinkt meer koffie en frisdranken dan de mensen om je heen
Je verlangt vaak naar snacks (je hebt trek in alles wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen, zoals frisdrank, snoep, koffie of zelfs sigaretten)
Je voelt je vaak overladen en down.
Sommige mensen die last hebben van bijnieruitputting gaan regelmatig naar de sportschool, omdat ze het gevoel van energie en vitaliteit die ze daardoor krijgen heerlijk vinden.Uiteindelijk zal dit ook meer stress op je bijnieren zetten.

Hoe kun je bijnieruitputting behandelen?

Candida Dieet
Het belangrijkste is om eerst je Candidiasis uit te roeien, dan kun je ook je bijnier problemen oplossen.
Door het Candida Dieet te volgen behandel je je Candida-Infectie, de overgroei aan deze gistcelllen neemt daardoor af waardoor je ook het functioneren van je bijnieren weer kunt optimaliseren. Neem de tijd en verwen jezelf met een aantal van deze candida dieet recepten om mee te beginnen..

Bijnieruitputting is niet iets dat je in één dag oplost, maar het goede nieuws is dat je al een paar simpele dingen meteen kunt doen:

Vermijd alle caffeïne
Caffeïne is hoogstwaarschijnlijk de grootste veroorzaker van bijnieruitputting in onze maatschappij. Het is niet alleen de oorzaak van je bijnieruitputting, het is ook het eerste waar je naar grijpt als je je down voelt.
Het is niet makkelijk om te stoppen met koffie drinken, dus geef jezelf een paar weken om 'af te kicken'. Begin door je middag koffie weg te laten, laat vervolgens ook je ochtend kopje koffie geleidelijk minder worden.

Verminder stress
Lichamelijke en emotionele stress speelt ook vaak een grote rol in bijnieruitputting, dus zul je een weg moeten vinden om deze stress langzaam uit je leven te halen. Neem één of twee weken vrij van werk en ga op een ontspannen vakantie als je dat kunt. Denk niet alleen op de korte termijn, als je je stressniveau op de lange termijn omlaag kunt brengen is dat beter.

Rust Uit
Eén van de meest belangrijke dingen die je voor je bijnieren kan doen is goed uitrusten. Als je niet op vakantie kunt, zorg er dan voor dat je op tijd naar bed gaat. Tot laat opblijven is behoorlijk stressvol voor je lichaam, dus doe je bijnieren een plezier en zorg dat je 8 uur slaap krijgt.

Lichaamsbeweging met mate
Enige lichaamsbeweging zal je bloedcirculatie verbeteren en je bijnieren ondersteunen.  Het helpt je niet alleen de Candida overgroei omlaag te brengen maar geeft je ook een moment vrij van symptomen zoals vermoeidheid en concentratieproblemen.
Lees hier meer over Lichaamsbeweging en Candida.

Sauna
Een manier om afvalstoffen uit je lichaam te halen en druk op je immuunsysteem te verlichten is door naar de sauna te gaan. Dit werkt op verschillende manieren. Je huid is een groot orgaan en verantwoordelijk voor de verwijdering van 15% van de afvalstoffen. Een effectieve sauna opent je poriën waardoor er een groot aantal afvalstoffen naar buiten kunnen. De sauna verbetert ook je bloedcirculatie en helpt je lever van de afvalstoffen af en van micro-organismen in je bloed.
Lees hier meer over de Sauna en Candida.