Sauna en Candida

Een goede sauna is een uitstekende manier om afvalstoffen uit je lichaam te zweten als je last hebt van Candida Die-Off Symptomen. De sauna verbetert je bloedcirculatie en helpt met het doorspoelen van afvalstoffen door het zweten. Je kunt zowel vooraf, tijdens en na je behandeling voor Candida overgroei naar de sauna gaan. In Finland en Zweden is de sauna een onderdeel van het dagelijks leven, veel mensen hebben daar in hun eigen huis al een sauna. 

Hoe kan de Sauna helpen bij Candida overgroei?
De Candida Die-Off kan zo'n 79 verschillende afvalstoffen vrijlaten in je lichaam, waaronder ethanol en acetaldehyde. Je lever, nieren, huid en andere organen doen normaal gesproken een uitstekende job in het verwijderen van de meeste van deze afvalstoffen. Maar als je heel erg last hebt van Candida Die-Off symptomen dan wordt je lichaam overweldigd met afvalstoffen. De sauna is een uitstekende manier om je te ontdoen van deze afvalstoffen. Dit werkt op verschillende manieren. 


In de sauna kan de lichaamstemperatuur tot 39 graden Celsius oplopen. De bloedvaten verwijden zich, de huidporiën gaan open en de zweetklieren worden in werking gesteld. Als gevolg van de zweetreactie wordt de huid hierdoor weer afgekoeld. Omdat het vocht uit het bloed wordt gehaald, zal dit in volume afnemen en daarmee de bloeddruk doen dalen. Hiermee wordt aangegeven dat je wel op tijd moet drinken. 

Overige effecten:

  • Training van het ademhalingsapparaat en slijmvliezen. Astmatisch aangelegde mensen kunnen hier baat bij hebben.
  • Training van de bloedvaten. Gunstige invloed op de bloeddruk. Soepelere aders remmen eventuele aderverkalking.
  • De sauna heeft een gunstige werking op het stofwisselingsmechanisme.
  • Stofwisselingsafval en melkzuren worden aan het lichaam onttrokken.
  • Je algehele weerstand verbeterd doordat je 'went' aan warmte versus koude.  De hogere lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat virussen en andere micro-organismen uitgeschakeld worden. Virussen zijn minder goed bestand tegen hitte dan andere cellen in je lichaam. Dus de hogere lichaamstemperatuur helpt je immuunsysteem.
  • Betere doorbloeding van de huid.  De sauna verbeterd je bloedcirculatie. Dit zorgt voor zuurstof in je cellen en helpt je lever met het verwijderen van afvalstoffen uit je bloedbaan. De ondersteuning van je lever is cruciaal bij het uitroeien van je Candida overgroei.
  • Ontspanning op de spieren.
  • Ontspanning brengt de psyche tot rust. Ook mentaal wordt zo’n heteluchtbad als “reinigend” ervaren. Het is dus ook een goede manier om je stressniveau te verlagen.

Tijdens een saunabezoek raakt je veel vocht kwijt dat beslist weer aangevuld moet worden. Het afvallen is hier dus géén vetverbranding en kan niet gezien worden als zijnde een manier om af te vallen.


Hoe neem je een sauna-bad?
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je naar de sauna gaat. 
dronk voordat je de sauna ingaat twee galzen water en voorkom dat je binnen anderhalf uur voor je de sauna instapt dat je een zware maaltijd neemt. 
Blijf niet langer dan 30 minuten in de sau en zorg ervoor dat je niet in een sauna stapt die hoger is dan 90 graden. Een temperatuur tussen de 60 en 90 graden is het beste. Ga naar een sauna waar men naakt rondloopt en niet in badkleding. Eén van de gevolgen van een sauna-bad is dat je gaat zweten. De huid wordt hiermee gereinigd. Het vuil dat in de poriën zit wordt naar buiten gedreven. Zou je in de sauna een badpak of zwembroek aanhouden dan zal de onderliggende huid kunnen gaan irriteren en ontsteken door het ophopende vuil. Hetgeen resulteert in Miliaria rubra. Omdat het lichaam zweet, zal de badkleding dit deels opnemen. Met het douchen kan dit onvoldoende worden afgespoeld. Noch van de kleding, noch van de huid. Zeker omdat er ook van verschillende baden gebruikgemaakt gaat worden, zal vanwege de hygiëne badkleding achterwege blijven.
Ga na de sauna onder de koude douche of in koud bad. Het is belangrijk dat je hoofd afkoelt.
Drink nu nog eens twee glazen water. Neem minstens 15 minuten voordat je weer opnieuw de sauna ingaat.

Voor wie is de sauna geschikt?
Vrijwel iedereen kan gebruikmaken van de sauna, ze worden al honderden jaren gebruikt door alle leden van een gezin. Baby’s echter niet, omdat zij hun lichaamstemperatuur nog onvoldoende kunnen regelen. Mensen met hartproblemen zouden eerst hun huisarts moeten raadplegen voordat ze naar de sauna gaan.

Lees hier mee over Alternatieve Detox Methoden bij Candida.

Terug naar Candida Dieet.