Wisseldouche en Candida

Een wisseldouche is lange tijd een remedie geweest om verkoudheid te voorkomen. Maar het is ook goed voor je huid, spijsvertering, rug en spieren. Als het goed wordt uitgevoerd, kunnen wisseldouches je circulatie en je immuunsysteem verbeteren. Beiden helpen je in de strijd tegen je Candida overgroei.
Het mooie van een wisseldouche is dat het zo makkelijk is om te doen. Als je het onderdeel maakt van je dagelijkse routine, je neemt toch dagelijks of om de dag een douche dus waarom geen therapeutische behandeling ervan maken? Bovendien een goedkoop middel om fit je dag te beginnen.

Een warme douche is een zalige manier van ontspannen als het buiten koud en guur is. Alleen vaart je huid er minder wel bij: je poriën openen zich en je huid verwijdt zich omdat ze onder invloed van de warmte verslapt. Bovendien richt de bloedtoevoer zich naar buiten toe, waardoor dieper gelegen lichaamsdelen minder bloed krijgen.

In de antieke oudheid trokken Romeinen en Grieken al naar thermen en badhuizen om er te baden. Ook het idee van wisseldouches stamt uit dat tijdperk. Het principe van een wisseldouche is eenvoudig: je wisselt de warme en de koude waterstraal af. In die tijd gold een wisseldouche als een verjongingskuur vanwege het oppeppende gevoel ervan.

Hoe helpt een wisseldouche bij Candida?

Poriën
Als je een warme douche of warm bad neemt, gaat het bloed naar de uiteinden van je lichaam, de poriën in je huid gaan open staan en dieper in je lichaam is even iets minder bloed.
Met een koude douche komt er dieper in je lichaam meer bloed en aan de oppervlakte juist minder. Je schudt je lichaam wakker, waardoor allerlei spieren én je huid worden gestimuleerd.

Betere circulatie en doorbloeding van je huid
Wisseldouches stimuleren je bloedsomloop en verstevigen je huid. Je huid schrikt immers in eerste instantie van het koude water, waarna het zich snel terug probeert op te warmen. Hierbij trekken de bovenste bloedvaten samen met een gunstig effect op je huid als gevolg. Een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat je lever beter in staat is om de afvalstoffen van je Candida overgroei af te voeren
Op deze manier is het ook een goed middel tegen spataders, een droge huid, het rusteloze-benensyndroom, cellulitis en overmatige transpiratie.

Betere weerstand
Het verschil in temperatuur bij wisseldouches is perfect voor het stimuleren van je zenuwstelsel, je vaatstelsel en je weerstand. Een gezonde weerstand is van vitaal belang als je last hebt van Candida overgroei.
Als je je Candida overgroei in balans hebt gebracht dan zal je lichaam uiteindelijk zelf de Candida onder controle moeten houden. Dus help het een eind op weg met een wisseldouche.
Naarmate je vaker wisseldouches neemt, went je lichaam aan de temperatuurverschillen. De winterse kou heeft dan niet meer zo’n vat op jou.

Energie
Een warme douche doet prima dienst als een alcoholvrij slaapmutsje, de koude waterstraal daarentegen kikkert je terug op en bezorgt je energie.Dat is een heel fijn gevoel als je last hebt van vermoeidheid bij Candida overgroei.
Spijsverteringsproblemen
Een gelijk wisselende douche zou verlichting brengen bij spijsverteringsproblemen, je moet de waterstraal dan wel op je buik richten.

Rugklachten
Ook patiënten die lijden aan rugpijn zouden gebaat zijn met een gelijk wisselende douche op de buikstreek gericht.

Spieren
De afwisseling koude en warmte is ten slotte gunstig voor je spieren, aangezien ook deze samentrekken als ze geconfronteerd worden met koud water, waarna het lichaam zich snel wil opwarmen. Zo zou je je blaasspieren kunnen versterken met wisseldouches gericht op je voeten.

Hoe neem ik een wisseldouche en welke soorten zijn er?
Een wisseldouche lijkt heel simpel: gewoon warm met koud water afwisselen. Toch heb je er allerlei varianten in. Het belangrijkste van deze drie verschillende soorten wisseldouches is dat het verschil tussen warm en koud water het liefst zo groot mogelijk dient te zijn om het meeste effect te hebben.

Traditionele wisseldoucheBegin met een warme douche. Wissel vervolgens vijftien seconden warm water op lichaamstemperatuur af met minstens vijf seconden koud water met een temperatuur lager dan 20°C. Herhaal dit ettelijke malen. Rond deze wisseldouche af met een koude waterstraal.

Schotse wisseldoucheEen flinke oppepper is deze Schotse douche waarbij je gedurende één à drie minuten heet water van meer dan 40°C uit de douchekraan laat stromen, gevolgd door tien à dertig seconden koud water onder 20°C. Je begint met warm water, herhaalt het wisselen zo'n 3 tot 5 maal en je eindigt ten slotte met koud water. Let op dat je bij het heet douchen je huid niet verbrandt: de ene persoon kan beter tegen de hitte dan de ander, vaak is het ook een kwestie van training. Kies voor deze wisseldouche bij Candida overgroei.

Gelijk wisselende doucheIn plaats van een lange warmtestraal en een korte koudestraal, kan je ook opteren voor een gelijkmatige afwisseling van de watertemperatuur. Wissel gelijke tijdspannes met warm (+- 40°C) en koud (+- 20°C) water af. Begin ook bij deze wisseldouche met warm water en beëindig de kuur met koud water. Richt de douchestraal op je buik om eventuele spijsverteringsstoornissen en rugklachten aan te pakken.

Voor wie is de wisseldouche geschikt? 
Een wisseldouche is voor de meeste mensen die last hebben van Candida een uistekende remedie.
Ben je fit en gezond, dan zal je geen problemen ondervinden met wisseldouches. Je moet er hoogstens wat aan wennen.
Maar voor wie last heeft van lichamelijke klachten is het andere koek.  Met name mensen die last hebben met hun hart of bloeddruk, zijn niet altijd gebaat met wisseldouches. Mensen met asthma, diabetes en zwangere vrouwen moeten ook voorzichtig zijn. Vraag in dat geval liever raad aan je huisarts.

Lees meer over Alternatieve Detox Methoden bij Candida.