Soorten Candida

Soorten Candida Gisten
Er zijn meer dan 40 verschillende soorten gisten van Candida. Maar er is maar een handjevol dat schadelijk is voor mensen. Hieronder staan een aantal waar mensen mee in contact komen.

Candida Albicans
Deze soort is de meest voorkomende soort van gisten in je lichaam. Deze leeft in ons spijsverteringsstelsel en onze huid. Normaal gesproken leeft het in balans met ons lichaam. Maar een overgroei kan ontstaan waardoor er zich infecties voordoen rondom de geslachtsdelen en in de mond.

Candida Dubliniensis
Deze soort wordt overal gevonden in onze omgeving en is vergelijk aan de Candida Albicans, maar het zorgt vrijwel alleen voor schimmelinfecties bij mensen met AIDS en anderen bij wie hun weerstand behoorlijk zwak is. Als resultaat komt er meestal een infectie in de mond voor.

Candida Glabrata
Eens werd deze soort als onschuldig beschouwd maar inmiddels is bekend dat het schimmelinfecties veroorzaakt bij mensen van wie de weerstand zeer laag is zoals bij mensen met AIDS. Infecties komen meestal voor in de urinewegen, de geslachtsdelen en in de bloedbaan. Het aantal sterfgevallen is hoog bij deze soort.

Candida Krusei
Deze soort wordt gebruikt in het productie proces van chocolade en is over het algemeen onschuldig voor mensen. Maar voor diegenen met een heel zwak immuunsysteem en leukemie kan het een gevaarlijke schimmelinfectie vormen.

Candida Lusitaniae
Van deze soort werd voor het eerst een schimmelinfectie geconstateerd in 1979 maar heel weinig gevallen zijn toen vermeld, totdat er op grote schaal behandelingen zoals chemotherapie en beenmerg transplantaties werde gedaan, die mensen blootstellen aan een infectie voor deze soort.

Candida Milleri
Dit is een onschuldige soort die wordt gebruikt naast bacteriƫn die voorkomen in het proces voor het maken van zuurdesembrood.

Candida Parapsilosis
Deze soort is de meest voorkomende soort op onze hand. Deze soort kan een open wond infecteren en mensen die net zijn geopeerd