Candida en Huidborstelen

Atleten uit het oude Griekenland gebruikten huidschrapers om hun circulatie te verbeteren en zweet te verwijderen na een wedstrijd, terwijl de Japanners het borstelen van de huid gebruikten om zich klaar te maken voor een warm bad. Het borstelen van de huid werd zelfs als techniek geciteerd door verscheidene 19e eeuwse honderdjarigen in “The Possibility of Living 200 Years”, geschreven door F.O. Havens in 1896. Nog niet zo lang zijn natuurartsen en therapeuten het belang van deze techniek gaan inzien.

Door het borstelen van de droge huid, stimuleer je het lymfestelsel en de doorbloeding van de huid, verwijder je dode huidcellen en houdt je de poriën van de huid open, waardoor je de huid in staat stelt afvalstoffen en opgehoopte gifstoffen van de Candida overgroei beter af te voeren. Je huid gaat zachter en gladder aanvoelen, ziet er mooier uit en wordt gezonder! Huidborstelen kan je zien als een mini-acupressuurbehandeling, die een gunstige invloed heeft op de gezondheid.
Je kunt het makkelijk in je dagelijkse routine toepassen voordat je gaat douchen of een bad neemt. Het borstelen van je huid kan je gezondheid op verschillende manieren helpen. Als het op ontgiftingsroutines aankomt, is je huid door de geschiedenis heen niet voldoende aan bod gekomen als een belangrijke bijdrage in je gezondheid.

Waarom is huidborstelen belangrijk?
Je huid is je grootste orgaan. Je huid is verantwoordelijk voor de afvoer van 15% van je afvalstoffen, heel gunstig voor het afvoeren van bijproducten die vrijkomen door de Candida overgroei. Dus als je de Symptomen van Candida overgroei of de Candida Die-Off Symptomen wilt verminderen, zorg er dan voor dat je je huid niet verwaarloosd.
Huidborstelen is een eenvoudige, snelle en goedkope manier om de volgende resultaten te bereiken:
 • Verbetering van de afvoer van afvalstoffen die vrijkomen als bijproducten van de Candida
 • Strakker huid
 • Verbetering van de circulatie
 • Bevordering van celvernieuwing
 • Stimulering van het lymfestelsel
 • Verwijdering van dode huidcellen
 • Verbetering van de celstofwisseling
 • Versterking van het immuunsysteem
 • Stimuleert de stofwisseling
 • Stimulering van de lymfeklieren
 • Vermindering van cellulites

Verwijderen van Afvalstoffen
Door je huid te borstelen verwijder je de bovenste laag dode huidcellen en stimuleer je de groei van nieuwe huidcellen. Door je poriën te ontstoppen kun je de efficiëntie van dit proces bespoedigen en ervoor zorgen dat er meer afvalstoffen je lichaam verlaten. En ook al is het niet direct aan Candida gerelateerd, door het brostelen van je huid wordt je huid ook wat strakker en worden de putjes wat minder.

Bloed en Lymfecirculatie
Het stimuleren van je lymfestelsel speelt de grootste in het borstelen van je huid. Het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van je weerstand, doordat het fungeert als een soort filter in het weren van schadelijke micro-organismen die in je bloedbaan willen doordringen. Borstelen verbeterd ook je bloedcirculatie wat weer ten gunste komt voor je lever in het sneller verwijderen van afvalstoffen.

Hoe borstel je je huid?
Borstel de huid 1 à 2 maal daags, ongeveer 5-10 minuten.
Borstel je huid voordat je onder de douche stapt of een bad neemt.
Zorg ervoor dat je een droge borstel gebruikt. Dus niet eerst nat maken. Als de je de huid borstelt terwijl ze nat is, rek je haar teveel uit.
Begin bij je voetzolen en maak ronddraaiende bewegingen. Hier bevinden zich veel zenuwuiteinden en acupressuurpunten. Door deze te borstelen, stimuleer je het hele lichaam.
Ga dan verder naar je benen, maak lange strijkende bewegingen.
Borstel altijd in de richting van je borstkas waarbij je je bloedsomloop volgt.
Borstel je buik met ronddraaiende bewegingen van rechts naar links. Besteed ook veel aandacht aan je onderrug, net boven je billen, hier bevinden zich de zenuwbanen die naar de benen gaan.
Als je bij je armen bent aangekomen, begin dan bij je vingertoppen. Maak kleine, ronde bewegingen in je oksels. Besteed extra aandacht aan je oksels om de lymfeklieren die zich daar bevinden te stimuleren. Het stimuleren van deze klieren kan helpen om de borsten gezond te houden. Borstel de borsten zelf met lichte beweging, de tepels niet borstelen.
Borstel ook goed over de gehele ruggengraat.
Als laatste borstel je je schouders en de bovenkant van je borstkas, waarbij je in een neerdalende beweging richting je hart borstelt.
Borstel altijd naar het hart toe.
Borstel met een krachtige beweging en wissel ronddraaiende borstelbewegingen af met lange strijkende borstelbewegingen.
Neem daarna een douche (een Wisseldouche bij Candida is nog beter) en sluit af met koud water om je bloedcirculatie te stimuleren en droog jezelf goed af.
Als je op bepaalde plekken huidirritaties hebt zoals eczeem, psoriasis, wondjes, korstjes of andere gevoelige plekken ga hier dan omheen en borstel er niet op.
Als je olie wilt gebruiken op je huid na de douche, gebruik dan kokosnootolie, dit is een hele goed schimmelwerend middel in aanvulling op je behandeling voor Candida.

Hoe kies je een huidborstel?
Het kiezen van de juiste borstel voor je huid kan een groot verschil maken in het comfort en de effectiviteit van het huidborstelen. De borstel moet natuurlijke haren hebben, synthetische borstels zullen sneller schaven of krabben en bevatten hoogstwaarschijnlijk chemicaliën. De haren moeten ook redelijk stijf zijn. Stevige haren hebben een groter effect op je circulatie. Een natuurharen borstel vind je bij de betere drogist of reformzaak. Een borstel met een lang, afneembaar handvat is het beste, zodat je ook zelf je rug kan borstelen. Verwijder het handvat voor de delen van je lichaam waar je wel goed bij kan.
Gebruik altijd je eigen, persoonlijke borstel en reinig deze regelmatig (om de paar weken) met water en soda (niet met synthetische wasmiddelen). Zo verwijder je de opgehoopte dode huidcellen. De borstel goed laten opdrogen voordat je hem weer gebruikt. Elke borstel kun je een aantal maanden gebruiken voordat je aanvoelt dat het tijd is om hem te vervangen.

Lees meer over Aanvullende Manieren om Candida Vrij te Leven.