CATEGORIE
|
AF TE RADEN VOEDINGSMIDDEL
|
OPMERKINGEN
|
Suikers
|
Suiker
Honing
Siroop
Lactose
Succrose
Fructos
Chocolade
Rijsstroop
Kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, maltose etc.)
Agave Siroop
Maple Syrup
Stroop
|
- Laat alle frisdranken en vruchtensappen staan, ook versgeperste.
- Lees de etiketten met ingrediënten om er zeker van te zijn dat er geen suiker(soort) in zit.
- Probeer Stevia of Xylitol!
- Kijk verder op suikersoorten voor een compleet overzicht.
|
Alcohol
|
Wijn
Bier
Cider
Sterke Dranken
|
- Alcohol bevat een hoop suiker die de groei van Candida kan voeden
- Alcohol zorgt voor stress op je organen en immuunsysteem
- Alcohol en Candida mixen is alsof je de ramen opendoet van en huis dat in brand staat - je wilt het vuur niet aanwakkeren
- Kijk voor tips en adviezen op Mag ik alcohol drinken tijdens het Candida Dieet?
|
Granen & Eten met Gluten
|
Alles wat tarwe, rogge, havermout, kamut, spelt en gerst bevat. Bijvoorbeeld pasta, meel, roggebrood, brood.
Maïs en maïsproducten
Witte rijst
|
- Veel mensen die last hebben van Candida zijn ook gevoelig voor gluten
- Geef je immuunsysteem een pauze en laat het eerst volledig concentreren op de Candida
- Maïsproducten zoals popcorn bevatten heel veel giftige schimmels
- Witte rijst zorgt voor een hele snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
|
Fruit
|
Vers fruit
Gedroogd fruit
Ingeblikt fruit
Vruchtensap
|
- Het hoge suikergehalte in fruit voedt de Candida
- Fruit zoals meloen kan ook schimmel bevatten
- Sap van een citroen is OK
- In het derde stadium kun je weer fruit toevoegen met een laag suiker gehalte zoals appels en bessen
|
Groenten
|
Aardappel
Wortel
Zoete aardappel
Bieten
Erwten
Pastinaak
Pompoen
Bonen (behalve sperziebonen)
Mais
|
- Deze groep groenten bevat veel voedingsstoffen maar dient te worden vermeden totdat je Candida overgroei onder controle is omdat ze een hogere glyceamische index hebben (hoger zetmeel/suikergehalte)
- Nadat de Candida overgroei onder controle is, kun je ze één voor één weer herintroduceren in je voedingspatroon
|
Vlees
|
Al het varkensvlees
Gedroogd vlees zoals salami, chorizo, droge worst
Vleeswaren zoals boterhamworst, ham, rookvlees, parmaham
Gerookt of vacuum verpakt vlees
|
Varkenscellen bevatten bepaalde retorvirussen die een kookproces kunnen overleven en schadelijk kunnen zijn voor mensen met een verzwakte spijsvertering
Vleeswaren zitten vol dextrose (is een vorm van suiker), sulfaten en suikers
|
Vis
|
Gekweekte vis
Alle schelpdieren
|
Veel vis bevat metalen en giftige stoffen die de weerstand van je immuunsysteem omlaag halen
Gekweekte zalm is van oorsprong grijs van kleur, maar het wordt gekleurd om aantrekkelijk te maken voor jou als consument
Gekweekte vis wordt steeds vaker gevoedt met tarwekorrels, bevat kwik en andere carcinogenen en ze zwemmen rond in hun eigen afval, antibiotica en andere chemicaliën
|
Melkproducten
|
Alle kaas
Melk
Room
|
Alle melkproducten dienen te worden vermeden, behalve kefir, geiten en schapenyoghurt, biogarde, biologische roomboter en ghee
Melk bevat suiker en dient daarom te worden vermeden. Kefir en yoghurt zijn beter omdat de meeste suiker verdwijnt tijdens het fermentatie proces
Een kleine hoeveelheid biologische kaas zoals geitenkaas en mozarella kan je in het derde stadium herntroduceren
|
Conserveringsmiddelen & Toevoegingen
|
Citroenzuur
Alles op de lijst van ingrediënten die je niet herkent of niet kunt uitspreken!
|
Citroenzuur in voedingsmiddelen wordt fabrieksmatig uit gist afgeleid. De natuurlijke vorm uit citroenen en limoene is OK.
Chemische conserveringsmiddelen en toevoegen kunnen je goede bacteriën verstoren waardoor Candida gaat groeien
Citroenzuur zit vaak in ingeblikte tomaten
Niet biologische producten zoals vlees en eieren kan nog sporen bevatten van antibiotica
|
Drinken
|
Zwarte Thee
Let op! óók Groen Thee
Gewone en light frisdranken
Sportdrankjes
Energiedrankjes (zoals Redbull)
Kokosnootwater/sap
Vruchtensappen zowel uit pak als geperst
Rijstmelk
|
Caffeine veroorzaakt pieken in je bloedsuikerspiegel waar Candida zich op kan voeden. Het geeft ook stress op je bijnieren wat je immuunsysteem vervolgens verzwakt. Veel mensen die last hebben van Candida hebben ook last van uitgeputte bijnieren. Groene thee bevat ook caffeine.
Alle koffie bevat schimmels, dit is één van de belangrijkste voedingsmiddelen die je moet vermijden als je Candida hebt.
Taurine in energiedrankjes is nog zo'n boosdoener, naast het feit dat energiedrankjes vaak boordevol suikers en caffeine zitten
Zelfs caffeine vrije thee en koffie kan beter vermeden worden omdat ze ook restanten van caffeine bevatten
Kokosnootolie is geweldig in het verwijderen van Candida, maar kokosnootwater/sap bevat een te hoog suiker gehalte
|
Noten
|
Cashewnoten
Pinda's
Pistachenootjes
|
|
Bonen
|
Bonen
Carobe poeder
Cacoa poeder
Tofu
Alle soja producten
|
Bonen hebben een hoog gehalte aan koolhydraten en zijn lastig te verteren. Je kunt ze weer herintroduceren in het derde stadium.
Alle soja producten dienen te worden vermeden tijdens het Candida Dieet. Soja is genetisch gemanipuleerd wat leidt tot schade aan je immuunsysteem en andere gezondheidsproblemen. Soja verstoort ook de schildklier werking, iest waar veel mensen last van hebben met Candida.
Vermijd alle cacao poeder (zelfs ongezoete) omdat het caffeine bevat wat de werking van je bijnieren beïnvloedt
|
Champignons en andere Schimmels
|
Paddestoelen zoals Champignons en Truffels
|
Paddestoelen hebben vaak schimmels aan de buitenkant
Als je Candida hebt kan het eten van paddestoelen een ontstekings reactie veroorzaken
Een aantal medicinale paddestoelen kan juist wel worden gegeten omdat ze weerstandsverhogende stoffen hebben. Bijvoorbeeld Reishi, Maitake en Shitake
|
Kruiden & Specerijen
|
Ketchup
Mayonnaise
Mosterd
Mierikswortel
Soja saus
Salade Dressings
|
- Ketchup, tomatensaus en pastasaus bevatten allemaal (verborgen) suikers
- Sausjes, dressings, kruidenmixen en aanmaak sauzen voor maaltijden bevatten allemaal suikers
- Een simpele en heerlijke dressing voor over je salade heb je al met wat olijfolie en citroensap
- Mosterd en mayonnaise bevatten vrijwel altijd azijn. Neem alleen een variant bereid met appel cider azijn
|
Azijn
|
Alle azijnen behalve Appel Cider Azijn
|
- Azijn wordt in een gistcultuur gemaakt of door oxidatie met acetaldehyde (afkomstig van alcohol), het ontneemt de maag van zuren en kan voor een ontsteking in je darmen zorgen
- Eén azijn in het specifiek, ongefilterde appel cider azijn is juist goed in het uitroeien van gisten en schimmels
|
Vetten & Oliën
|
Soja Olie
Margerine
|
- De meeste bonen die gebruikt worden voor soja olie zijn genetisch gemanipuleerd
- Margerine bevat giftige transvetten
|