De Genezende Kracht van Kippensoep

 
kippensoep candida recept verkoudheid griep
Kippensoep Candida Recept
Foto bron: itsmyingredient.com
Hoesten, vol zitten met slijm, kotsen, koorts, prikkende ogen, zweten, rillen, spierpijn, griep, hoofdpijn en weinig energie, het hangt weer in de lucht. Een algeheel gevoel van malaise en lamlendigheid. De genezende kracht van kippensoep helpt bij griep, verkoudheid en gewrichtsklachten. Het is een ideaal recept binnen het Candida dieet.

Mijn moeder voelt zich al twee weken niet fit en voldoet aan alle symptomen. In het begin had ze zelfs geen stem meer over. Inmiddels heeft ze mijn vader ook aangestoken. Hoog tijd voor een echte pure gezonde portie kippensoep die lekker lang heeft getrokken. Daarbij moet ik wel zeggen dat we met ons neus in de boter zijn gevallen doordat mijn Peruaanse wederhelft ons dit weekend heeft verwend met zijn eigen gemaakte kippensoep.

De voordelen van kippensoep

Ontstekingsremmende eigenschappen
Studies hebben aangetoond dat kippensoep helpt bij griep en verkoudheid. De stoom die van de soep afkomt, verlicht de verstopping van neus en borst. Bouillon heeft ontstekingsremmende eigenschappen. De beweging van witte bloedlichaampjes, die aanzetten tot het vermeerderen van slijm in neus en longen, wordt gestopt door kippensoep (bouillon).

Gelatine en glucosamine in het kraakbeen
Het kraakbeen van de kip bevat het eiwit gelatine en het suiker glucosamine. Wanneer je kippensoep maakt lossen deze stoffen op. Dat is goed voor mensen met gewrichtsproblemen. Wanneer je een hele soepkip (niet een braadkip) minstens 5 uur laat trekken, komt er veel gelatine vrij uit huid en kraakbeen van de kip. Na 5 uur zal het kraakbeen langzaam oplossen – ook zal veel gezonde mergpijp en calcium uit de botten trekken. Kook het lang door: hoe langer hoe beter! Kraakbeen lost zeer langzaam op.

Het is al eeuwenlang bekend, dat kippensoep een medicijn is.

Wat heb je nodig voor een flinke pan kippensoep?
Je hebt natuurlijk wel een flinke pan nodig, de volgende dag wil je er ook nog van kunnen eten.
Daarnaast is het fijn als je wat kunt invriezen, dan heb je ook wat voor momenten dat je geen puf of energie hebt om te koken.

Ingrediënten voor een flinke pan kippensoep
1 prei
1 stengel bleekselderij
2 bosui
1 biologische kip of 4 poten en 4 stukjes schouder
3 gepelde teentjes knoflook
1 ui
4 takjes peterselie en eventueel andere kruiden naar wens
Citroensap
Zout
Peper
Azijn

Bereiding
Doe een beetje azijn in een schaal met ruim voldoende water. Maak de kip schoon aan de buitenkant.
Laat het water van de kip afdruipen en doe het dan in een grote pan, voeg de drie teentjes knoflook toe en 1 gepelde ui, voeg naar smaak zout toe (niet al te veel omdat je later nog meer zout toevoegt). Doe de deksel op de pan en zet het op een zacht vuurtje gedurende ongeveer 15 minuten. Je hoeft geen olie toe te voegen. De bedoeling is dat je de kip laat zweten.

In de tussentijd als de kip op laag vuur aan het zweten is heb je water aan de kook gebracht. Je hebt voldoende water nodig om de kip ruim onder water te zetten. Het water voeg je toe aan de pan. Je laat het water samen met de kip, knoflook en ui zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Door het water zuur te maken met een beetje citroen komt er meer calcium vrij tijdens het koken. Je kunt dit minstens 5 uur laten pruttelen zodat de smaken worden opgenomen en het kraakbeen oplost. Daarna haal je de kip, ui en het knoflook eruit. De knoflook en ui kun je wegdoen.
Nu ga je de kip plukken, je kunt het vlees zo van het bot afhalen. Laat de stukjes zo groot als je zelf wilt. Daarna kun je ze terug doen in de pan. De groenten voeg je als laatst toe. Je kunt het vuur uitzetten en de groenten even mee laten garen in de soep. Op deze manier blijven ze een beetje knapperig en behoudt je meer vitaminen en mineralen.

Opties
Naar wens mag je ook andere groenten toevoegen. Soepgroenten bijvoorbeeld. Je hoeft je ook niet te houden aan 1 stengel bleekselderij, als je er nog twee hebt voeg je ze allebei toe. Uiteraard hoef je niet te wachten met het maken van kippensoep tot je verkouden wordt of grieperig. Je kunt jezelf af en toe eens verwennen met een opkikker voor je immuunsysteem en een portie invriezen. Wel zo lekker tijdens het Candida dieet.


Kijk voor meer ideeën op Candida Recepten.
Voor ingrediënten, verzorgingsproducten, voedingssupplementen en meer producten die je kunnen helpen van je schimmelinfectie af te komen kun je kijken op de online webshop Candidawijzer

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/artikelen/2806/huismiddeltjes-bij-griep-en-verkoudheid
http://www.praktijkvanas.nl/artikel/Voeding-en-genezende-vezelst.htm
http://glyconutrients.nl/glucosamine/

Geen opmerkingen: