Eisprong maakt Vrouw Vatbaar voor een Candida InfectieEisprong maakt Vrouw Vatbaar voor een Candida Infectie

Een nieuw onderzoeksrapport in het Journal of Leukocyte Biology wijst erop dat de menstruatiecyclus van een vrouw een belangrijke rol speelt in haar vatbaarheid voor een infectie. Tijdens de eisprong (ovulatie) zijn vrouwen veel vatbaarder voor infecties zoals Candida albicans en een seksueel overdraagbare aandoening dan in de rest van hun cyclus
Tot die conclusie komen onderzoekers uit Spanje en Oostenrijk. Deze natuurlijke 'dip' in de weerstand tijdens de eisprong, maakt het voor zaadcellen mogelijk om te overleven en een eicel te bevruchten.
"Dit zou kunnen verklaren waarom ovulerende vrouwen een grotere kans lopen op een infectie met bijvoorbeeld HPV of hiv.", legt onderzoeker Miguel Relloso van de Universiteit van Madrid uit. Tijdens onderzoek bij muizen vond Relloso samen met zijn collega's dat het geslachtshormoon oestradiol de vatbaarheid voor een (vaginale) candida infectie (schimmel) groter maakt.
"De lichamelijke aanpassing die het mogelijk maakt voor zaadcellen om een eicel te bevruchten, opent ook deuren voor anderen om het lichaam binnen te dringen.", aldus Relloso.Bron:

Geen opmerkingen: