Opkikkers voor je Immuunsysteem bij Candida

De relatie tussen je weerstand en Candida is een heel belangrijk onderdeel van je Candida behandelplan. Een sterk immuunsysteem, oftewel een goede weerstand is je eerste verdedigingslinie in de slag om je Candida overgroei in te perken. Het is ook de eerste plek die de Candida zal aanvallen. Je dient je weerstand daarom allereerst te verhogen door de schade die de Candida al heeft aangericht, maar je moet deze nog sterker maken om je Candida op de lange termijn in toom te houden.

Een lage weerstand wordt vaak geassocieerd met ziekten zoals uitgeputte bijnieren en een lekkende darm. In aanvulling op je probiotica en schimmelwerende middelen zijn er een aantal manieren om je lichaam te helpen met deze aandoeningen en om je weerstand weer op te bouwen. Als je de juiste supplementen neemt, een paar aanpassingen maakt in je dagelijkse routine en een gezondere levensstijl aanneemt, dan zal je lichaam het grootste werk kunnen doen om je Candida infectie te verslaan.

Hoe wordt je weerstand beïnvloedt door Candida?
Je immuunsysteem of je weerstand is niet een orgaan zoals je lever of hart. Het is een verzameling van verschillende organen en systemen die samenwerken om bepaalde micro-organismen tegen te gaan en je lichaam te beschermen. Bijna ieder deel in je lichaam draagt iets bij aan je immuun systeem, dus als een deel daarvan niet naar behoren functioneert dan loopt je gezondheid een risico.

Candida is op verschillende manier van invloed op je weerstand. Het verstoort je darmflora, veroorzaakt een lekkende darm syndroom en leidt tot uitgeputte bijnieren. Hieronder volgt een beknopte uitleg over deze drie aandoeningen.

De verstoorde balans in je darmflora onstaat als de Candida gistcellen je spijsvertering overnemen. Je darmen zijn een essentieel onderdeel van je immuunsysteem. Studies hebben aangetoon dat een gezonde balans van bacteriën helpt om ziekten en infecties te voorkomen. Dus als de goede bacteriën in de minderheid raken door schadelijke en snel groeiende Candida gistcellen, heeft dat een direct effect op je weerstand. Dit is één van de redenen waarom probiotica zo belangrijk zijn bij het behandelen van je Candida.

Een lekkende darm syndroom houdt in dat onverteerde voedingsstoffen hebben geleid tot een ontsteking van het slijmvlies en uiteindelijk tot het lekken van de dunne darm. Dit wordt vaak veroorzaakt door een overgroei aan Candida. De Candida gistcellen hechten zich aan je darmwand en perforeren zich hierdoorheen, zo komen ze in je bloedbaan terecht en veroorzaken daar een ontsteking en een sterke immuun reactie. Deze allergische reacties zorgen voor druk op je bijnieren en je weerstand, juist deze delen van je lichaam moeten het gevecht met Candida aan.
Van een lekkende darm syndroom voel je weinig tot niets. Mogelijk ook omdat je ook niet beter weet en van kinds af aan al klachten of vage buikpijn klachten hebt gehad, zoals afwisselend dunnere ontlasting (diarree) of brijige ontlasting tot te harde ontlasting (obstipatie).
Maar je kunt ook maag- en darmklachten hebben, zoals: zuurbranden of het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Uitputting van de bijnieren komt voor als je bijnieren onder een langdurige periode van stress komen te staan. Dan hebben we het niet alleen over een drukke baan, maar ook langdurig gebruik van caffeïne en onvoldoende slaap zijn al genoeg om je bijnieren uit te putten. Een Candida infectie doet precies hetzelfde. Deze belangrijke klieren zijn verantwoordelijk voor je hormoonhuishouding, die weer je stofwisseling en hart en bloedvatenstelsel reguleert. Overwerkte, vermoeide bijnieren verzwakken je immuunsysteem en geven je een vermoeid gevoel dat niet weggaat.

Supplementen om je immuunsysteem een boost te geven:

Probiotica
Probiotica worden op deze website een hoop genoend, en met een goede reden. Een kuur van goede probiotica helpt om de Candida in je maag te verdringen, en kleine hoeveelheden melk- en azijnzuur los te laten die de zuurgraad in je maag in stand houden. Maar dat is niet de enige manier waarop ze kunnen helpen om je Candida overgroei te verdringen. Ze geven je beschadigde immuunsysteem een welkome helpende hand. Uit een studie van 2009 van de Universiteit van Pennsylvania (lees hier het raport) bleek dat een gezonde balans van bacteriën in je darmflora je immuunsysteem een boost geven. Het onderzoek toonde aan dat een normaal niveau van bacteriën de effectiviteit van je immuunsysteem verhoogt en je lichaam helpt schadelijke micro-organismen tegen te gaan.

Vitaminen
Vitamine C helpt op drie manier bij een Candida overgroei. Ten eerste ondersteunt vitamine C je bijnieren, twee kleine organen die heel belangrijk zijn voor je stofwisseling en je bloedsuikerspiegel (evenals voor de aanmaak van ontstekingsremmers en antihistamine). Ten tweede geeft Vitamine C je immuunsysteem een boost en biedt het je lichaam de best mogelijke kans om Candida tegen te gaan. Ten laatste helpt het je maagzuur een boost te geven, wat de groei van Candida gistcellen vertraagd.
Andere vitaminen die je kan proberen zijn vitamine A en E, en B5. Vitamine A is betrokken bij de weerstand. Het wordt daarom ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Vitamine E speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen.

Kruiden remedies
Je kunt ook een aantal kruiden remedies proberen om de stress op je immuunsysteem te verlagen. Ashwagandha en Zoethout zijn hier een voorbeeld van.

Ashwagandha
Stress is de kwaal waarvoor Ashwagandha het meest ingezet wordt. Het heeft stress verlichtende stoffen die net zo krachtig zijn als sommige reguliere medicijnen. Het wordt veel in de Ayurveda gebruikt. In verschillende dierstudies bleek het middel de vermoeidheid te verminderen, zonder de bijnieren uit te putten wat wel gebeurt bij middelen als ephedra en caffeïne. De effecten kunnen verklaard worden door de verschillende stoffen die de plant van nature bevat, zoals alkaloïden, saponines en withanolides. Verschillende stoffen in Ashwagandha die de geslachtshormonen nabootsen, zorgen bij rattenmannetjes voor een betere zaadproductie en bij rattenvrouwtjes voor snellere productie van eitjes.
Raadpleeg wel je huisarts voor je zelf aan de slag gaat met een kruiden remedie plan.

Zoethout
De conclusie van verschil­lende onderzoekers is dat zoethoutwortel een imuunstimulerende, antivirale werking, anti-inflammatoire, antihepatoxische en choleretische werking heeft. Het is wel zo dat veel onderzoek met geconcentreerde en geïsoleerde stoffen is gebeurd en dat in die vorm alleen onder deskundige begeleiding gebruik kan worden gemaakt van zoethout.

Cat's Claw (Kattenklauw of Katsklauw)
Cat's Claw is ook een goed supplement voor je immuunsysteem. Het is een houtachtige Zuid-Amerikaanse plant die tegen de bomen van het tropisch regenwoud omhoog kruipt en waarvan de doorns onderaan het blad aan de klauwen van een kat doen denken. Het is een populair natuurlijk middel om verschillende lichamelijke ongemakken te behandelen omdat het de witte bloedcellen stimuleert, die op hun beurt Candida gistcellen kunnen aanvallen evenals andere schimmels, virussen en bacteriën. Echinacea stimuleert ook de aanmaak van witte bloedcellen en geeft je weerstand ook een boost.

Andere manieren om je immuunsysteem een boost te geven:

Laat caffeïne weg
Caffeïne is één van de voornaamste oorzaken voor uitputting van de bijnieren, en daardoor een verzwakt immuunsysteem. Het is niet makkelijk om te stoppen met koffie drinkn, dus geef jezelf een paar weken de tijd om 'af te kicken'.
Begin door je middag koffie weg te laten en geleidelijk aan de sterkte van je kopje koffie 's morgens ook te verminderen. Je kunt chicorei koffie proberen als een alternatief, het smaakt ongeveer hetzelfde, bevat prebiotica die de balans in je darmflora herstellen en de aanmaak van gezonde spijsverteringsenzymen stimuleren.

Milde Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging bevordert je bloedcirculatie en ondersteunt je immuunsysteem. Maar sport met mate, een inspannende workout zorgt weer voor stress op het lichaam en verzwakt je bijnieren nog meer. 

Sauna en Candida
Naar de sauna gaan is een manier om het wegwerken van afvalstoffen te verhogen en wat druk van je immuunsysteem af te nemen. Dit werkt op verschillende manieren. Ten eerste is je huid je grootste orgaan en verantwoordelijk voor 15% van het afvoeren van afvalstoffen. Een effectieve sauna opent je poriën en zorgt ervoor dat een grotere hoeveelheid afvalstoffen uit je lichaam kan. Ten tweede verbeterd de sauna je bloedcirculatie en helpt het je lever afvalstoffen en micro-organismen uit je bloed te verwijderen.

Verminder stress
Fysieke en emotionele stress dragen behoorlijk bij aan een falen van je immuunsysteem. Dus je zult een manier moeten vinden om deze stress zoveel mogelijk te verlagen. Als het mogelijk is neem dan twee weken vrij voor een ontspannende vakantie. Denk niet alleen op de korte termijn, als je je stressniveau op de lange termijn kan verlagen is dat zelfs beter.

Rust Uit
Eén van de meest belangrijke dingen die je voor je bijnieren kan doen is door goed uit te rusten. Als je niet op vakantie kan, zorg er dan voor dat je op tijd naar bed gaat. Zet de televisie uit, daardoor blijft iedereen vaak veel langer wakker. Pak in plaats daarvan een goed leesboek of een ontspannend bad of warme douche. Tot laat opblijven is behoorlijk stressvol voor je lichaam, dus doe je bijnieren een plezier en geef ze 8 uur slaap.

Terug naar het overzicht van Het Candida Dieet